eucomission_euobserver

A szabadságharc első „eredménye” Navracsics gyenge pozícióra való jelölése

Az Európai Unió oktatásügyi, kulturális ifjúsági és állampolgári biztosának jelölték Navracsics Tibort. Az biztos, hogy főnöke sorozatos unióellenes kirohanásai és saját eddigi tevékenysége miatt a meghallgatások nem ígérnek sok jót. A magyar biztosjelöltnek csupa olyan feladat jutott, amelyek nemzeti hatáskörbe tartoznak, ami azt is jelenti, hogy nem veszik komolyan a magyar jelöltet. A pozíció tehát gyenge, épp ahogy a jelölt.

Nehéz lesz majd a kulturális sokszínűség mellett érvelni úgy, hogy itthon a politika megmondja, hogy mi az igazi kultúra, hogy az ifjúságot hogyan kell nevelni, és hogy az állampolgári önszerveződéseket az adóhivatal vagy más hatóságok közreműködésével akarja ellehetetleníteni. A civil társadalom felszámolására folyamatosan törekvő kormány minisztere erős ellenállásra számíthat a meghallgatások során, különös tekintettel a norvég civil alapot kezelő Ökotárs Alapítvány elleni – egész Európát megrázó – megfélemlítő rendőri fellépésre.
A jelölés önmagában – finoman szólva is – megosztja az európai parlamentet. Abban a testületben, ahol a demokratikus alapjogok természetesek, nehéz elvonatkoztatni attól, hogy Navracsics Tibor tevőleges részt vállalt az elmúlt évek rombolásában, az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásától kezdve, a bírák korai nyugdíjazásán át, a médiatörvényig. És a civilek elleni rendőrattak ellen sem emelt szót.
Mindezek után a politikai perverzió kategóriájába tartozna, ha megszavaznám Navracsics Tibor kinevezését. Ezt nem fogom megtenni.

Budapest, 2014. szeptember 10.

Jávor Benedek, az Együtt-PM Szövetség európai parlamenti képviselője