ARDI_ROMAWEEK_Opening

Az Európai Parlament első alkalommal ünnepli a Nemzetközi Roma Napot

Többek között Jávor Benedek európai parlamenti képviselő kezdeményezésére ma kezdődik az Európai Parlamentben a Roma Hét, amely a 45 éve először megrendezett Roma Világkongresszuson meghirdetett Nemzetközi Roma Napot ünnepli egy eseménysorozattal.

Megnyitó beszédében a PM európai parlamenti képviselője emlékezetett arra, hogy Európában 10-12 millió roma él, közülük mintegy hat-nyolcszázezer hazánkban. A velük való együttélés során magyar és a roma kultúra folyamatos kölcsönhatásban volt van és lesz.

Ezt az évszázados többnyire békés együttélést sokszor megzavarta és ma is megzavarja a megkülönböztetés. Amikor elkezdjük a mindennapi beszédben és gondolatainkban alaptalanul megkülönböztetni „mi”-t az „ők”-től, azzal a negatív érzelmeket tápláljuk, amelyek az összekötés helyett a diszkriminációt erősítik.

Jávor Benedek kiemelte, hogy az ilyen gondolkodásmód és beszéd vezet el a cigányellenességhez, a munkaerő-piaci diszkriminációhoz, az iskolai és lakhatási szegregációhoz, a roma generációk szegénységcsapdájának erősödéséhez, az aluliskolázottsághoz, a gyűlölethez és az erőszakhoz és ez vezetett el cigány holokauszthoz is.

Az elmúlt évtizedek stratégiái, erőfeszítései, kiáltványai és kiállása ellenére sem tudtuk ezt a gondolkodást kitörölni a köztudatból.

A PM EP képviselője azért kezdeményezte és támogatta a Roma Hét brüsszeli megrendezését, amelyen többek között a Roma Sajtóközponttal együttműködve fotókiállítást rendezetek a mindennapi roma hősökről, hogy megmutathassuk a roma értékeket és a közös jövő lehetőségét. Azért, hogy az Európai Unió a „mi” igazi közös otthonunk legyen.