okotars_levego

A Szocialisták támogatják az Ökotárs Jávor Benedek általi jelölését a Szaharov díjra

Jávor Benedek PM-es politikus, zöldpárti EP-képviselő kezdeményezte, hogy jelöljék az emberi jogok, a szólásszabadság és a demokratikus értékek védelméért kifejtett tevékenységet elismerő Szaharov díjra a norvég pénzeket elosztó Ökotárs Alapítványt.

Source: levego.hu

Source: levego.hu

A szociáldemokrata frakció magyar képviselői, MSZP-s és DK-s politikusok is támogatják a kezdeményezést.

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának magyar tagjai szerdán aláírásukkal támogatták a zöldpárti EP-frakcióban tevékenykedő Jávor Benedek (Együtt-PM) képviselő kezdeményezését, amely arra irányul, hogy jelöljék Szaharov-díjra a magyarországi Ökotárs Alapítványt.

Az MSZP-s Szanyi Tibor és Ujhelyi István, illetve a DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter közös nyilatkozata szerint ezzel is szolidaritásukat kívánják kifejezni mindazon civil szervezetekkel, amelyeket „az orbáni rezsim politikai kereszttűz alá vett”.

Orbán Viktor és a Fidesz-kormány az egyik utolsó demokratikus védvonalat, a független civil szférát is erőszakosan fel akarja számolni Magyarországon, aminek hangosan és határozottan megálljt kell parancsolni” – hangsúlyozták nyilatkozatukban az EP szociáldemokrata frakciójának politikusai.

A Szaharov-díjat évente ítéli oda az Európai Parlament az emberi jogok, a szólásszabadság és a demokratikus értékek védelméért kifejtett kiemelkedő tevékenység elismeréseként. Ahhoz, hogy valaki a jelöltek közé kerüljön, legalább negyven EP-képviselő aláírása szükséges.

(MTI)