European_Commision

Forradalmi a hangulat Navracsics meghallgatása előtt

Ma este 18 órakor kezdődik Navracsics Tibor uniós biztosi meghallgatása az Európai Parlamentben. Habár az EP-képviselő Jávor Benedek szerint minden jelölt marad majd a bizottságban, mégis úgy véli, az illetékes képviselők megszorongatják a volt külügyminisztert a kérdéseikkel. Brüsszelben beszélgettünk a Zöldek képviselőjével Navracsics meghallgatása előtt.

European_Commision

Este hattól negyvenöt európai parlamenti képviselő intéz kérdést három órán át Navracsics Tiborhoz, akire Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az oktatás, kultúra, ifjúságpolitika és uniós polgárság biztosának posztját bízná. A meghallgatások után, amennyiben a tárcában érintett bizottságok koordinátorai nem jutnak konszenzusra, a képviselők szavazhatnak a jelölt alkalmasságáról.

Navracsics Tibort is a veszélyeztetett biztosjelöltek közé sorolják, ez azt jelenti, hogy van esély arra, hogy alkalmatlannak találják, és elvetik a kinevezését. Hasonlóan vélekedtek a hétfőn már meghallgatott svéd Cecilia Malmströmhöz, aki a kereskedelmi biztos lesz. Az Európai Parlament két nagy pártja, a szociáldemokrata párt és a néppárt, úgy tűnik, egy jövőbeni nagykoalíció reményében kölcsönösen átengedi egymás jelöltjeit, de Malmström viharos meghallgatása után ez a feltételezés meginogni látszott, végül azonban a svéd politikust megszavazták.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő Brüsszelben azt mondta, hogy a meghallgatás nem pusztán színjáték, habár „szóban mindenki erősen tud kiabálni, de más elkaszálni valakit”. „Azonban az Európai Parlamentben nem úgy néz ki, hogy a frakció kiadja az ukázt, és mindenki megnyom egy gombot” – folytatta. Ha a képviselők nagyon megszorongatják a jelöltet a meghallgatáson, utána a koordinátoroknak nem marad más választásuk, mint szavazásra bocsátani a kérdést. És elmondása szerint a szociáldemokratákon belül „forradalmi a hangulat”, azonban nem Navracsics „az első számú közellenség”. A legnagyobb vitát a spanyol Miguel Arias Cañete váltja ki, aki olajérdekeltségei ellenére kívánja az éghajlat- és az energiapolitikai biztosi posztot betölteni. Jávor szerint a legnagyobb sajtóérdeklődésre Cañete számíthat, és nem véletlen, hogy egy időpontra került a meghallgatása Navracsicséval, hisz így könnyebben megosztható a figyelem.

A két rizikós konzervatív politikust azzal kívánják biztosítani, hogy másnap reggelre helyezték a szocialisták által támogatott, francia Pierre Moscovic meghallgatását, akinek a gazdasági stabilitásért kéne felelnie. Jávor szerint egyértelmű, hogy ha Cañete vagy Navracsics bukik, másnap reggel bukik velük Moscovic is. „Ugyanakkor én azt valószínűsítem, hogy át fog menni mindenki” – vallotta be Jávor.

Navracsics meghallgatásával kapcsolatban a Zöldek képviselője elmondta: „az a kérdés, hogy mennyire pörög fel a hangulat” a kérdések és a válaszok során. Habár Navracsics számíthat a portfólióját és jövőbeni oktatási biztosi munkáját firtató kérdésekre is, nem vitás, hogy az Orbán-kormány az uniós elvekkel összeegyeztethetetlen intézkedései miatt fog kereszttűzbe kerülni. A helyszínen keringő információk szerint szóba kerülhet a médiaszabályzás épp úgy, mint a civil szférát érintő intézkedések, amelyek „kiverték a biztosítékot az európai szocialistáknál”.

Jávor szerint nincs semmiféle uniós összeesküvés Magyarország ellen, hanem inkább belefáradtak a magyar kérdésbe. „Ha valami összeesküvés van, akkor az az, hogyan ne foglalkozzunk Magyarországgal” – vallotta be.

Az este forgatókönyve szerint Navracsics egy tizenöt perces nyitóbeszédet mond, majd megkapja a kérdéseit az illetékes parlamenti szakbizottságoktól, így a Kulturális és Oktatási, illetve az Ipari, Kutatási és Energiaügyi bizottságoktól. A parlamenti szakbizottságok a meghallgatást követően huszonnégy órán belül értékeli a jelölt teljesítményét. Nagy valószínűség szerint ez az értékelés össze fog csúszni Cañete meghallgatásával. A biztosjelöltek meghallgatásai október 7-én fognak végleg lezárulni. Az Európai Parlament a tervezettek szerint október 22-én hagyja jóvá a Juncker-bizottságot, ami november elsején kezdi meg munkáját.

(hvg.hu)