Frans_Timmermans

Frans Timmermans aggódik a magyar civil szervezetek miatt

A Bizottság osztozik Jávor Benedek, a PM EP-képviselőjének aggályaiban a magyar civil szervezetek, különösen az Ökotárs Alapítvány elleni kormányzati akciók kapcsán. Ez olvasható abban a válaszban, amelyet Jávor Benedek – Judith Sargentini holland zöldpárti képviselőnővel közösen – írt levelére kapott az Európai Bizottság alelnökétől.

Frans Timmermans szerint „A civil társadalomnak elengedhetetlen szerepe van az alapvető jogok védelmében és terjesztésében”, ezt a szerepet pedig támogatnunk és védelmeznünk kell. A Bizottságot „különösen aggasztja a Magyarország és Norvégia között feszülő ellentét”-  folytatódik a levél, amelyben  a vita mihamarabbi lezárását sürgeti.

Az EB alelnöke szerint a Bizottság szoros figyelemmel követi az eseményeket és mérlegeli, hogy szükség van-e további lépésekre.

A magyar civil szervezetek elleni törvénytelen megfélemlítési kampány Jávor Benedek szerint aláássa a demokrácia működését, és ellentétes az EU alapértékeivel, ami szemmel láthatólag Brüsszelben is komoly aggodalmakat szül. Az Orbán-kormány gyomorforgató kampányai pedig egyetlen itthoni problémát sem oldanak meg, viszont jó néhányat létrehoznak, miközben Magyarország nemzetközi megítélését is súlyosan aláássak.

Brüsszel-Budapest, 2015. május 21.
 Jávor Benedek európai parlamenti képviselő
 
A képviselőknek írt levél eredeti verziója itt érhető el.
A képviselőknek írt levél magyar fordítása itt érhető el.