Meszerics Tamás; Ujhelyi István; Niedermüller Péter; Schöpflin György; Jávor Benedek

Magyar EP-képviselők: szükség van az EU-ra

Az Európai Unió (EU) fenntartása, ugyanakkor az intézmények reformja mellett érveltek magyar európai parlamenti (EP-) képviselők azon a csütörtöki budapesti nemzetközi konferencián, amelyen az EU jövőjét vitatták meg.

(…) Jávor Benedek (PM), a Zöldek frakciójának tagja arról beszélt, hogy a választók, a magyar társadalom és az uniós intézmények között áthidalhatatlannak tűnő szakadék tátong, mert nem kerülnek terítékre a valódi kérdések, amelyekkel az EU küzd és érintik a társadalmat is. Az EU most nagyon összetett válság-együttessel néz szembe, amelyben túl sok figyelem jut a gazdasági problémákra, és kevesebb energia marad a társadalmi, szociális szempontok vizsgálatára, és ennek következménye a jelenlegi görög helyzet is – emelte ki.

Kifejtette: az uniós intézmények gyakorlatilag folyamatos válságban vannak, amióta létrejöttek, mert az integráció halad, és az intézményeknek át kell alakulniuk, sosem felelhetnek meg teljesen az adott integrációs szintnek. Egy tanulási folyamatról van szó, az intézményeknek tudniuk kell válaszolni az aktuális kihívásokra – mutatott rá.

(…)

Forrás: http://www.stop.hu/kulfold/magyar-ep-kepviselok-szukseg-van-az-eu-ra/1298647/