Korrupcio Hammer 1

Önálló korrupcióellenes ügyészséget!

Önálló korrupcióellenes ügyészséget hozna létre a PM. A korrupcióellenes főügyészség és megyei ügyészségek ezekben az ügyekben  kizárólagos nyomozati jogkörrel rendelkeznének. A szervezet munkáját a Magyar Tudományos Akadémia, a jogi szakmai szervezetek, valamint civilek bevonásával felállítandó civil testület ellenőrizné.

Ahogy Jávor Benedek a sajtótájékoztatón kiemelte, a héten beterjesztendő törvényjavaslat közérdekvédelmi és bejelentővédelmi intézményeket is tartalmaz, de az alaptörvényt is módosítani kell annak érdekében, hogy a korrupcióellenes főügyész megválasztásához elengedhetetlen legyen a politikai konszenzus. Egy közérdekvédelmi hivatal létrehozására is sor kerülne a rendszerszintű problémák feltárására, és az intézményi felelősség megállapítására, valamint a bejelentők számára is biztosítva lenne az anonimitás.

A törvényjavaslatot az teszi indokolttá, hogy miközben az egyik legsúlyosabb gazdasági és társadalmi probléma a korrupció Magyarországon, addig a korrupció ellen fellépni képes hazai intézmények gyakorlatilag semmit nem tesznek. (A Polt Péter vezette ügyészség egyetlen korrupciós ügyben sem folytatott nyomozást az elmúlt öt évben.)

Hanganyag a Klubrádió archívumából (Itt érhető el)

 

Korrupcio