Romaügy

Integration

Magyarországon 6-800 ezres roma kisebbség él, közülük sokan tartós munkanélküliségben és kitaszítottságban, előítéletektől körülvéve, a többségi társadalométól kategóriákkal elmaradó jóléti és népegészségügyi színvonalon. Tanuláshoz és munkához juttatásukban a különböző színezetű kormányok egyformán eredménytelenek voltak és a mai napig képtelenek kezelni a kialakult helyzetet. „Megoldásként” ráadásul a szegregált oktatást és a minimálbér felét biztosító közmunkát kínálják fel nekik. A romák faluszéli telepein rendszerint nincs vezetékes víz, csatorna és áram, az energiaszegénység hatványozottan sújtja őket, ki vannak szolgáltatva a gyakran ellenséges helyi hatalomnak, a szélsőjobb paramilitáris szervezeteinek és az uzsorásoknak.

A gond ráadásul nem csupán Magyarországé: küzdenek vele a térség új tagállamai, és a nyugati államok is. Ugyanakkor léteznek olyan programok, amelyek bizonyíthatóan kiutat jelentenek a nyomorból és a kilátástalanságból, emellett az etnikai feszültségek oldására is képesek. Munkatársam, Daróczi Gábor régóta dolgozik romák között, most például egy olyan projekten, amely a leszakadó területeken élő, elsősorban roma családokat segíti abban, hogy autonóm, a nagy rendszereknek minél kevésbé kiszolgáltatott életformára és közösségek létrehozására legyenek képesek. Támogatást kívánunk szerezni az Európai Parlamentben is az ilyen típusú, a fenntarthatóságot és a kiszolgáltatottság felszámolását párhuzamosan segíteni képes programoknak. Más ügyekben is aktívan szeretnénk képviselni a kiszolgáltatott roma közösségek érdekeit, együttműködve más képviselőkkel és szervezetekkel.

Hiszen a fenntartható jövő záloga a szolidáris jelen.

Legfrissebb bejegyzések a témában

A Roma Büszkeség Napjára

A Roma Büszkeség Napjára

Roma honfitársaink, barátaink!   Idén negyedszer rendezitek meg a Roma Büszkeség Napját, és idén negyedszer figyel rátok az ország. Legalább..
Romák kényszer-kilakoltatása

Romák kényszer-kilakoltatása

Soraya Post – az Európai Parlament egyetlen női roma képviselője – kezdeményezésére öt frakció szervezésében, nemzetközi civilszervezetek, a Bizottság három főigazgatóságának..