Time For Transparency Message Showing Ethics And Fairness

Jó hír a korrupciós ügyek bejelentőinek, rossz hír a magyar áfacsalóknak!

Az EP-ben ez nagyon fontos győzelemnek számít: a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság ma szavazott az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szóló jelentésről (PIF Report) és elfogadta szinte minden módosító indítványomat, többek között felszólítja a Bizottságot, hogy nyújtson be megfelelő bejelentővédelmi jogszabálytervezetet.

A bejelentők védelme számos tagállamban, köztük Magyarországon is rosszul működik, számos esetben nem a bejelentésben szereplő korrupciós szereplők, hanem a bejelentő ellen indulnak nálunk eljárások, mint például Horváth András esetében (de személyesen is megtapasztaltam, amikor a később az ügybe belebukot Tolnainé esetében a rendőrség nem ellene, hanem ellenem indított vizsgálatot). A bejelentők, a „whistleblowerek” megfelelő védelme a korrupcióellenes fellépés egyik kulcseleme. Eddig ez a kérdés hivatalosan nem szerepelt az uniós intézmények napirendjén, most sikerült civil szervezetek által is támogatott javaslatunkat elfogadtatni az EP illetékes bizottságával. A jövőben erre hivatkozva tudunk küzdeni azért, hogy ténylegesen beterjesztésre kerüljön egy megfelelő jogszabály.
Átment az a javaslatom is, amely ráirányítja a Bizottság figyelmét a határon átnyúló áfacsalásokban rejlő veszélyekre, melyek az EU költsegvetését is fenyegetik. Három hete nyilvános meghallgatást szerveztünk az EP-ben az áfacsalásokról, majd Horváth Andrásék petíciót nyújtottak be a parlamentnek, és most a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság hivatalosan is megfogalmazta a Bizottság felé, hogy határozott fellépést vár az ügyben.
Következetes transzparenciára is kértük a Bizottsagot, valamint arra, hogy a visszaélések legkisebb jelére indítson eljárást.