JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Nyílt levél Dr. Seszták Miklós Miniszter Úr részére

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Európai Bizottság és Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Románia, Görögország és Olaszország december 9-ei közös közleménye szerint a Déli Áramlat gázvezeték által érintett uniós tagállamok, Magyarország kivételével, arra kérték az Európai Bizottságot, hogy, miután egyelőre nem hivatalos a bejelentés a gázvezeték építésének leállításáról, tisztázza Moszkvával a kialakult helyzetet. Továbbá a közös nyilatkozatban részt vevő tagállamok energiabiztonság erősítése érdekében folytatandó regionális együttműködésről is nyilatkoztak. A magyar kormány képviselője az MTI információ szerint azért nem csatlakozott a nyilatkozathoz, mert nem rendelkezett a megfelelő felhatalmazással. Mindez az Energia Tanács ülése alatt történt, ahol azt vitatták meg, hogyan biztosítható a régió energiaellátása az egyre kiszámíthatatlanabbá váló orosz lépések nyomán.

Amint az bizonyára az Ön számára sem újdonság, az Orbán-kormány a Déli Áramlatot az energiabiztonság kulcsprojektjeként kezelte, és szemmel láthatóan nincs érvényes forgatókönyve arra az esetre, ha a beruházás – ahogyan most látszik – meghiúsul. Nincs elképzelés az alternatív ellátási útvonalakra, a beszerzési és az energiaforrások diverzifikálására, ami a jelen helyzetben vétkes felelőtlenségnek minősül. Ennél már csak az érthetetlenebb, hogy amikor az Unió velünk hasonló cipőben járó tagországai a lehetséges megoldásokról tanácskoznak, akkor a magyar kormányt miért egy döntéshozatalra nem jogosult megfigyelő képviseli.

Kérem, szíveskedjék tájékoztatni róla, bevett gyakorlat-e az Orbán-kormányban, hogy a hasonló súlyú uniós tanácskozásokra felhatalmazás nélküli képviselőt küldenek? Ugyancsak tájékoztatását kérem arról, hogy miután az uniós tanácskozásról felhatalmazás nélküli képviselőjük hazatért és reményeink szerint konzultált Miniszter úrral és a kormány más képviselőivel, számíthatunk-e arra, hogy a magyar kormány az események után futva, de legalább utólag csatlakozik a közös nyilatkozathoz, vagy a kormánynak tartalmi kifogása van a nyilatkozatban megfogalmazott célokat, a regionális együttműködést illetően. Utóbbi esetben kérném az elutasítás részletes indoklását.

 

Budapest, 2014. december 10.

Tisztelettel:

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő