JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Energiaszegénység – műhelybeszélgetés az Európai parlamentben

Mint a Zöld Frakció egyik energiaügyekért felelős képviselője műhelybeszélgetést szerveztem az Európai Parlamentben az energia-szegénységről, Meszerics Tamással, a téma Munkaügyi és Szociális Bizottságbeli felelősével. Ezen, a Bizottság képviselője, és az Európai Parlament több képviselője mellett Daróczi Gábor, a Romaversitas Alapítvány igazgatója is részt vett. A workshop első felében az energiaszegénység az európai problémáiról, az európai tervekről és megoldásokról esett szó, a későbbiekben pedig az igazgató részletesen beszámolt a magyar helyzetről.

Magyarországon még mindig 1.3 millió ember él mélyszegénységben és sajnálatos módon 2009-től kezdve tovább szegényedett a legalsó társadalmi réteg. A roma társadalom egy része teljesen szegregált falvakban vagy „gettókban”, nemcsak a gazdasági és szociális szolgáltatásoktól elvágva, hanem a legelemibb szükségletek nélkül: elektromos áram és vezetékes víz nélkül él. Tovább rontja az esélyeiket, hogy a minőségi oktatást biztosító tanulási lehetőségek hiánya miatt, elérhetetlenné válik számukra szegénységből való kitörés lehetősége is. A halmozottan hátrányos helyzetű csoportok számára tovább lehetetleníti a már-már afrikai típusú mélyszegénységből való kilábalást, hogy az elektromos áram árszínvonala hazánkban is elérte az EU-s szintet, viszont a bérszínvonal nem emelkedett hasonlóképpen.

Az energia megfizetésével is naponta küzdő családok számára keresett megoldást a Romaversitas Alapítvány. Mivel napos órák száma Magyarországon magas, ezért jól lehet hasznosítani a napenergiát.  A Romaversitas Alapítvány erre a tényre alapozva szervezte meg a “Fényhozók” nevet viselő programját, melynek célja, hogy megújuló energiák alternatív felhasználását lehetővé tegye mélyszegénységben, szegregátumban élő családok számára. Olcsó napelemekkel és alacsony fogyasztású LED égőkkel eddig több tucat családnak nyújtottak segítséget a rezsiköltségek tényleges csökkentéséhez. Sajnos ugyanakkor úgy tűnik, hogy magyar kormány egyrészről nem támogatja az olcsó megújuló energiaforrások felhasználását, másrészről által az energiahatékonyság növelésére szánt 500 millió euró értékű EU-s támogatási összeget sem a rászorulók támogatására fogja felhasználni, hanem a kormányhivatalok épületeiben való energiahatékonyság növelésére, ezzel is tovább növelve a társadalmi szakadékot.

Brüsszel, 2015. október 14.