JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Orbánék akár jogellenesen is elveszik a nekünk szánt pénzt

Újabb hazugságon kaptuk az Orbán-kormányt. Az már korábban kiderült, hogy – szemben Lázár János állításával – az Európai Bizottságnak semmilyen problémája nincs azzal, ha  a lakossághoz uniós vissza nem térítendő energiahatékonysági támogatások jutnak. A Bizottság illetékes főigazgatója most azonban nem csak ezt erősítette meg írásban is Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője kérdésére, hanem azt is kifejtette, hogy a benyújtott magyar operatív program tartalmaz ilyen elemeket, annak módosítása pedig csak előzetes jóváhagyással lehetséges. Ilyen kérelem azonban nem érkezett Brüsszelbe. A lakosságot az uniós energiahatékonysági támogatásokból kizáró közelmúltbeli kormányhatározat tehát sértheti az EU-val kötött megállapodást. 

Lázár János az ősz folyamán bejelentette, hogy az Orbán-kormány a korábbi ígéreteivel és az Európai Bizottságnak megküldött KEOP-programban foglaltakkal szemben nem akar uniós vissza nem térítendő támogatást biztosítani a lakossági energiahatékonysági pályázatokhoz azzal az indokkal, hogy ezt az EU szabályai úgymond nem teszik lehetővé.

A helyzet tisztázása végett Jávor Benedek levélben fordult a Bizottsághoz. Walter Deffaa regionális fejlesztésért felelős főigazgató válaszában egyértelművé tette: az EB által idén februárban elfogadott Környezet és Energia Operatív Program a lakossági és a közületi szektorban is tartalmaz vissza nem térítendő uniós támogatásokat, a hatályos EU-szabályozással teljes összhangban. Amennyiben a magyar kormány a jóváhagyott KEOP-tól eltér, megszegi a Bizottsággal kötött megállapodást. A kormánynak van lehetősége módosításra, ám ehhez részletes indoklással ellátott kérelmet kell küldenie Brüsszelbe, ilyen kérés azonban nem érkezett (aligha függetlenül attól, hogy az elfogadott program újraírásával a kormány rengeteg pénzt és időt kockáztatna).

 

A PM szerint az államnak fel kell hagynia a magyar emberek átverésével, és sürgősen hozzá kell kezdenie az uniós lakossági energiahatékonysági pályázatok kiírásához, különben a pénz- és időveszteség mellett a magas energiafogyasztás és a túlzott költségek bebetonozásáért is az Orbán-kormány lesz a felelős.

A Bizottság levele itt olvasható.