JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

PM: Az elcsalt kórház

Csalásra utaló jeleket fedezett fel a Semmelweis Egyetem Klinikai tömbjének fejlesztése, illetve bővítése során Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője. Ezt erősíti meg a napokban a képviselő birtokába jutott közbeszerzési hatósági állásfoglalás is.

Az úgynevezett „Korányi-projekt” 8 milliárd forintos támogatást nyert el a Közép-Magyarországi Operatív programból. A csalás lényege, hogy a kivitelezés során a beruházók a műszaki egyenértékűségre hivatkozással a tervezettnél nagyságrendekkel silányabb anyagokat, szerkezeteket használtak fel, amelyek értéke mintegy 400 millió forinttal alacsonyabb lehet a szerződésben rögzítetteknél.

A kivitelezés alacsony műszaki színvonalát az is alátámasztja, hogy a tűzoltóság az építési hibák miatt nem engedte birtokba venni az épületet. Azon kívül, hogy mindez önmagában is csalásnak tekinthető, a műszaki egyenértékűségre való hivatkozás módja sem felel meg a jogszabályoknak – mondja az európai parlamenti képviselő – a jogszabály és Közbeszerzési Hatóság álláspontja szerint ugyanis az egyenértékűségre való hivatkozást az érvényes előírások szerint még az ajánlattétel időszakában kell megtenni, a későbbiekben erre csak szerződésmódosítással van mód. Viszont a silány minőségű anyagok felhasználása a projektet megnyerő Swietelksy Magyarország Kft. és a Hőszer-Trade Kft. konzorciumának ajánlatételében nem szerepelt, és szerződésmódosítás sem történt.

Jávor Benedek a csalás miatt korábban az Európai Csaláselleni Hivatalhoz (az OLAF-hoz), az új fejlemények fényében pedig a Közbeszerzési Hatósághoz és az Ügyészséghez fordul, hogy indítsanak vizsgálatot, és állapítsák meg, hogy a projekt során bűncselekményt történt.

Szomorú, de nem meglepő, hogy a magyar kormány az antikorrupciós világnapot egy újabb korrupciós üggyel ünnepli meg.

A Közbeszerzési Hatóság állásfoglalása itt olvasható.

Brüsszel-Budapest, 2015. december 9.