arton3155

Jávor: azonnali lépések kellenek a klímakatasztrófa elkerülésére

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselőjének kezdeményezésére nyílt petícióval fordult mintegy 40 közéleti személyiség a magyar kormányhoz a közelgő párizsi klímacsúcs alkalmából. A képviselő petícióhoz való csatlakozásra kérte az országgyűlési képviselőket és az Európai Parlament magyar képviselőit is.

A többek közt Tamás Gáspár Miklós, Illés Zoltán, Majtényi László, Elek István, Ámon Ada, Lukács András, Fullajtár Andrea, Fülöp Sándor, Ferge Zsuzsa és Kaltenbach Jenő által is aláírt petíció arra szólítja fel a kormányt, hogy – figyelembe véve Magyarország kiemelt érzékenységét az éghajlatváltozás hatásaival szemben – lépjenek fel aktívan az ENSZ klímatárgyalásán egy szigorú és hatékony megállapodás érdekében, és támogassák az EU klímapolitikájának megerősítését.

Ezzel összhangban pedig, szakítva az elmúlt évek ezzel ellentétes döntéseivel, Magyarországon is valósítsanak meg világos és határozott klímapolitikát, egyebek mellett a megújuló energiaforrások fejlesztésével és az energiahatékonysági beruházások kiemelt támogatásával.

Jávor mai sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a november végén kezdődő ENSZ klímacsúcsig hátra lévő 25 napban folyamatos kampányt folytatnak, hogy felhívják a figyelmet a párizsi találkozó fontosságára, és az éghajlatváltozás okozta problémák súlyosságára. Ennek keretében jövő héten az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével együttműködésben konferenciát rendeznek a nemzetközi klímapolitika kérdéseiről, és a párizsi tanácskozás várható fejleményeiről. A kampány honlapján pedig folyamatosan friss híreket osztanak meg a felkészülés és a klímatárgyalások alakulásáról.

Jávor szerint az éghajlatváltozás nem tőlünk távoli, jövőbeli esemény, hanem itt és most történik velünk, ezért itt és most kell cselekednünk. „Ha nem tudjuk 2 °C fokos határon belül tartani a globális hőmérsékletemelkedést, akkor a következmények drámaiak lesznek. Az aszályok és árvizek sokasodása, a mezőgazdasági termelés csökkenése, vagy a vízhiány mellett a nemzetközi konfliktusok és polgárháborúk számának növekedésével, klímamenekültek százmillióival is számolnunk kell majd.” – mondta. „Ennek megelőzéséhez azonnali és hatékony lépésekre van szükség, és egy erős megállapodásra Párizsban.” – tette hozzá.

A petíció szövege és aláírói, valamint további információk a ww.kli-ma.hu honlapon érhetők el.