pm_pictogram_a-03

Jávor Benedek hozzászólása az EP antikorrupciós vitájához

A hatékony antikorrupciós fellépés hiánya, ami miatt decemberben kérdéssel fordultunk a Bizottsághoz a demokrácia és az unió hitelességét ássa alá.

Habár a megnövekedett Unió különböző történelmi múlttal, szocializációval bíró polgárokat, illetve országokat integrált, bizonyos alapértékeket közös és következetes képviselete elengedhetetlen az unió iránti megrendült bizalom helyreállításának érdekében .

Amire szükség van:

–          az egységes fellépést megerősítő közös európai anti-korrpuciós stratégiára

–          az ebben foglaltakat megvalósító szigorú szabályozásra, továbbá a definíciók és a büntetőjogi politikák egymáshoz    közelítését

–          és a mindezt végrehajtó erős európai intézményrendszerre és  határon átnyúló tagországi együttműködésre.

–           Szükséges az Európai Ügyészség mihamarabbi létrehozására hiszen ez teremti meg a feltételeit annak, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a közigazgatást és adott esetben az igazságszolgáltatást is érintő korrupció ellen.

Ha nem lépünk sürgősen, az az erősen megtépázott európai szolidaritást tovább gyengíti, hiszen, ha a kohéziós politika forrásait egyes oligarchák zsebeinek kitömésére költi Európa, akkor egyszerre fognak a pénz befizetők elfordulni és megkérdőjelezni annak értelmét, és a kohéziós politika fókuszában álló, de annak pozitív hatásait végül nem élvezők elveszteni a hitüket és a bizalmukat Európában.

Tisztelt képviselőtársaim, a hatékony fellépés elengedhetetlen, hiszen nem csupán egy szakpolitikáról  beszélünk, hanem a közös európai bizalom helyreállításának egyik sarokkövéről.