budapest_romai-part

Párbeszéd: Tarlós meghátrált, Garancsi marad? – változtatási tilalom jöhet a Római parton

A főpolgármester korábban vagdalkozásnak minősítette a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjének, Jávor Benedeknek állításait, miszerint ingatlanmutyi készülhet a Római parton. A mai sajtótájékoztatóján bejelentette: kezdeményezi a fővárosi közgyűlésben a változtatási tilalom elrendelését, és kéri a kerületet, hogy ezt ők is tegyék meg. Eközben már eladásra hirdetik a Market által jövőre befejezendő „lakásokat”.

Jávor arról  is írt korábban, hogy a tervezett  római-parti mobilgát nem a jelenlegi fővédvonalat erősíti meg, hanem egy természetes hullámteret, és így jogilag egy üdülőterületet véd majd az árvizektől, ami ingatlanspekulációkra ad lehetőséget.

A Párbeszéd politikus  több  üzleti érdekeltségre hívta fel a figyelmet. Közülük egy valaki biztosan igen jól járhat ezzel a változtatással, mégpedig a Római Lakópark építettetője, Garancsi István.

Ezért kérte Jávor Benedek, hogy a főpolgármester tegyen meg mindent annak érdekében, hogy változtatási tilalom lépjen életbe a területen. Örülünk, hogy a tényekkel immár Tarlós sem száll vitába, és kezdeményezi a változtatási tilalom elrendelését a területen, amit maradéktalanul támogatunk. Csupán az a baj, hogy a Market valószínűleg már a nyár folyamán megkapta az építési engedélyt az ártéri beruházására.

Béres András a Párbeszéd helyi politikusa még júniusban kezdeményezte a változtatási tilalom bevezetését, de akkor ezt a III. kerület kormánypárti többsége lesöpörte. Ugyanez a testület holnap rendkívüli ülésen, a főpolgármesteri bejelentés után gyorsan elfogadhatja a változtatási tilalmat Bús Balázs polgármester előterjesztése nyomán. Ha erre még nyár elején sor került volna, ahogy a Párbeszéd javasolta, akkor a Garancsi-féle Római Lakópart engedélyezése sem történhetett volna meg.

Talán nem véletlen, hogy akkor jön meg a kedve az önkormányzatnak a változtatási tilalomhoz, amikor Garancsit az már nem állíthatja meg. De a későbbi spekulációkat is csak akkor fékezheti meg, ha a tilalom tartósan fennáll, és nem fogják a későbbi beruházói igényeknek megfelelően rugalmasan feloldani. Ezt várjuk el Tarlós Istvántól és a III. kerületi önkormányzattól.

Brüsszel-Budapest, 2016. október 14.

 

A kép forrása