JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Déli Áramlat: eddig tartott a keleti nyitás

A Párbeszéd Magyarországért  szerint végleg megbukott az egyoldalú orosz energiafüggés politikája – ideje végre az energiafüggetlenségre, a megújulókra és az energiahatékonyság növelésére koncentrálnunk. Magyarországnak saját érdekéből is az európai utat kell követnie: nem az egyébként is vállalhatatlan Putyin-rendszerhez kell dörgölőznünk, hanem diverzifikálnunk kell a beszerzési forrásainkat, és a saját lábunkra kell állnunk. 

Orbán Viktor mindent egy lapra tett fel, és veszített: nem fogunk olcsó gázt kapni a Déli Áramlaton keresztül Putyintól drága atomerőmű-beruházásért cserébe. Az üzletből a drága atomerőmű maradt.

Hogy a különutas magyar energiastratégia mennyire gyenge lábakon áll, azt az elmúlt napok fejleményei látványosan megmutatták: az orosz forrásból orosz tulajdonú csővezetéken orosz gázt szállító, vagyis az Oroszországtól való függőségünket bebetonozó Déli Áramlat koncepciója az első európai szankciók és az alacsony olajár miatt összeomlott, Putyin pedig cserbenhagyta utolsó európai csatlósát, Orbán Viktort. Az eset nem csak a végzetesen utat tévesztett magyar kül- és gazdaságpolitikai tévelygéseire mutat rá, hanem arra is, hogy Magyarországnak saját jól felfogott érdekéből is az európai utat kell követnie: nem az egyébként is vállalhatatlan Putyin-rendszerhez kell dörgölőznünk, hanem diverzifikálnunk kell a beszerzési forrásainkat, és a saját lábunkra kell állnunk.

A PM szerint a magyar érdek nem a Moszkvában diktált energiapaktumok szolgai törvénybe iktatása – mint amit legutóbb a gáztörvény minapi módosításánál láttunk -, hanem az energiahatékonyság növelése, a családok energiatakarékossági beruházásainak támogatása és a megújulókban rejlő lehetőségek kiaknázása. Ehhez Magyarországnak nem orosz gázra, hanem önálló, az európai energiabiztonsági stratégiához is illeszkedő energiapolitikára van szüksége.

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője