JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Felszólalás az európai ügyészségről szóló vitában

Az európai költségvetést érintő, illetve a határokon átnyúló bűncselekmények és korrupció megfékezéséhez elengedhetetlen egy európai szintű ügyészség felállítása. Úgy tűnik, ezzel a legtöbben egyetértenek.

Sajnos azonban néhány kormány a szuverenitásra hivatkozva próbálja aláásni az európai főügyészség ötletét. Miért?

Félelemből. Hiszen egy európai ügyész kavics lehet a kormányok cipőiben. Kényelmetlenséget okozhat nekik azon esetekben, ahol felmerül az adott kormányok érintettsége is.

Éppen ezért megindult az eredeti javaslat „felvizezési eljárása”:

Egy testület által irányított szervezet talán még elfogadható lehet, noha ez a felépítmény alapvetően idegen az ügyészi rendszerektől. De működőképes lehet.

Ugyanakkor egy network típusú ügyészségi szervezetet létrehozatala, amely névleg megteremtené az európai ügyészséget, de anélkül, hogy egy pillanatra is kivonná a hatásköröket a tagállami ügyészségek kezéből, tökéletesen elfogadhatatlan. Ez a megoldás csak az adófizetők pénzének további elherdálását jelentené, anélkül, hogy bármilyen előnye lenne.

Felmerült az is, hogy a hatáskörei közül az ÁFÁ-t ki kellene venni, noha az európai költségvetés jelentős részét pont az ebből származó bevételek alkotják.  Ez a javaslat olyan lényeges hatásköröket venne el az ügyészségtől, amely nélkül az ügyészség eljárása az unió pénzügyeit komolyan érintő bűncselekmények esetén lehetetlenné válna.

Kizárólag olyan ügyészség elfogadható, amely még a tagállamok napi politikai érdekeivel szemben is eljárhat az EU pénzügyi érdekeinek védelmében.

 

Strasbourg, 2015. április 28.
Jávor Benedek európai parlamenti képviselő