JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Bejelentővédelem

A korrupció elképzelhetetlen konkrét szereplők részvétele nélkül, akik visszaélnek saját hatalmukkal és a köz tulajdonában álló erőforrásokkal és azokat saját, egyéni céljaikra használják fel. Ahhoz hogy megakadályozzuk ezeket az erős embereket a közpénzekkel való visszaélésekben, szükségünk van azokra, akik fellépnek ellenük. Ma nem beszélhetünk komoly antikorrupciós politikáról, anélkül hogy érdemi védelmet nyújtanánk ezeknek a bátor állampolgároknak.

A bejelentők kulcsfontosságú szerepet játszanak a demokráciában – ők biztosítják, hogy a közérdekű információk napvilágra kerüljenek. Ennek ellenére a bejelentő védelem jogi eszközei és garanciái, valamint a kifejezetten ezzel a céllal kialakított, védett bejelentő csatornák terén megdöbbentően nagy különbségek tapasztalhatók az EU különböző tagállamaiban. Az EP által márciusban megszavazott csalás elleni harcról szóló határozatban a Parlament felszólította a Bizottságot, hogy nyújtson be törvénytervezetet a témában és ne húzza tovább az időt!

A különböző szabályozási anomáliák, a gyenge nemzeti intézmények, a közelmúltbeli atrocitások és bejelentők elleni perek fényében kijelenthetjük: eljött az ideje, hogy a bejelentőket minimum védelem illesse Európa-szerte!

Strasbourg, 2015. április 29.
Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

Ez a bejegyzés az alábbi nyelveken érhető el: angol