JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Az oknyomozó újságírás támogatása – Zöldek közleménye

Támadás alatt az Európai Bizottság, amiért blokkolta az oknyomozó újságírás támogatását

Az Európai Parlament zöld frakciója a mai nap folyamán az Európai Bizottsággal szemben megfogalmazott panaszt nyújtott be az Európai Ombudsman Hivatalának, amiért a Bizottság blokkolta annak a támogatási programnak a javaslatát, mely EU-s költségvetésből támogatta volna a határokon átívelő oknyomozó újságírást.  A panasz lényege, hogy a Bizottság kétes adminisztratív lépéseket alkalmazott annak érdekében, hogy az oknyomozó újságírást támogató program ne kerüljön beiktatásra, annak ellenére, hogy ezt a támogatást az Európai Parlament már 2009-ben is javasolta, amelynek következtében ez a  2010 és 2014 közötti  költségvetésekben szerepelt (1). Az esetet kommentálva Jávor Benedek, a zöldek európai parlamenti képviselője elmondta:

„Elfogadhatatlan, hogy a Bizottság ilyen alattomos adminisztrációs módszerekhez folyamodott azért, hogy blokkolhassa ezt a fontos kezdeményezést. Az oknyomozó újságírás szerepe elengedhetetlen egy demokráciában, ahogy azt a LuxLeaks nemrégiben napvilágot látott eseményei is bizonyítják. Az EU-nak minden tőle telhetőt meg kellene tennie annak érdekében, hogy támogassa ezt a fontos demokratikus eszközt – ez volt az oka annak, hogy az Európai Parlament egyszer már javasolta a határon átívelő oknyomozó újságírás támogatását. A helyzet megmagyarázhatatlan, és rossz fényt vet az unió hitelességére, hogy a Bizottság hajlamos ilyen mértékű lépéseket tenni azért, hogy egy program ne induljon el.”

A zöldek pénzügyi szóvivője, Helga Trüpel úgy fogalmazott:

„Panaszunkban arra kérjük az ombudsmant, hogy vizsgálja ki az ügyet, figyelembe véve a Bizottság által a program blokkolása érdekében felhasznált módszereket. Különösen fontos tisztázni, hogy miként változtak meg a vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány következtetései és, hogy ezért ki a felelős a Bizottság részéről. A zöldek továbbra is nyomást fognak gyakorolni annak érdekében, hogy a program szerepeljen a következő évi költségvetés tárgyalásakor, ahogy tettük ezt eddig is.”

(1) 2009-ben az Európai Parlament javasolta egy kutatási pályázati kiírását a határokon átívelő oknyomozó újságírás támogatása érdekében. A 2010 és 2014 közötti költségvetésbe valóban bekerült egy erre elkülönített összeg, azonban az Európai Bizottság biztosította, hogy az említett szakaszban a program ne kerüljön beiktatásra, ezt követően pedig kikerült a 2015-ös költségvetésből, anélkül, hogy akár kísérleti projektként, akár előkészítő intézkedésként próbafutamra lett volna állítva.

Ráadásul a megvalósíthatósági tanulmány konklúziói, melyet az előkészítő intézkedések keretein belül folytatott le egy szakértői csapat, pozitívról negatívra változtak, mikor az 2015 márciusában nyilvánossá vált. A tanulmányt végző szakértők egy múlt héten kiadott közleményükben panaszkodtak a következtetések átírásáról: http://www.aej-uk.org/investigative-pr.pdf

Ez a bejegyzés az alábbi nyelveken érhető el: angol