JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Bienkowska bezárja a paksi pénznyelőt

Azonnali hatállyal megtilthat minden, a paksi bővítéssel kapcsolatos beszerzést az Európai Bizottság a nemzetközi beruházási tender elhagyása miatt Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője által kezdeményezett vizsgálat nyomán. A PM szerint a magyar társadalomra ráerőltetett, orosz érdekű projektért, és annak csődjéért is az Orbán-kormánynak kell vállalnia a felelősséget.

 

A magyar kormánynak nem volt joga pályáztatás nélkül az orosz Roszatomnak adnia a paksi bővítési beruházást –  a Bruxinfo értesülései szerint ezt állapította meg Elzbieta Bienkowska, a Bizottságnak a belső piacok működéséért felelős biztosa abban az eljárásban, amelyet Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője kezdeményezett a nemzetközi tender elhagyása miatt. Az Európai Bizottság most az uniós közbeszerzési szabályok megsértésének minősítette a 2014 januárjában a magyar és a nemzetközi közvéleményt is meglepő lépést, és a paksi projekttel kapcsolatos összes beszerzés leállítására kötelezte a kormányt a vizsgálat befejezéséig.

 

Jávor Benedek szerint a bizottsági döntés a paksi bővítéssel kapcsolatos másik uniós eljárás, a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálat kimenetelére is hatással lesz, hiszen egy uniós jogot sértő beruházás állami finanszírozására nem lehet brüsszeli jóváhagyást szerezni: egyre valószínűbb, hogy a titokban megkötött paktumon alapuló, orosz geopolitikai érdekeket szolgáló beruházást az európai jogrendszer keretein belül nem lehet megvalósítani. A bővítésre oktalanul elköltött milliárdokért, a magyar energiarendszer fejlődésének blokkolásáért, az egyoldalúan vállalt külpolitikai kockázatokért és hátrányokért ebben az esetben minden felelősség az atomprojektben vakon hívő Orbán-kormányt terheli.

 

Brüsszel-Budapest, 2015. november 17.