JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Párbeszéd Magyarországért: Azonnal módosítsa a kormány a lehallgatásokról szóló törvényt!

A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság tegnapi ítélete kimondta, hogy a lehallgatások magyar szabályozása nem felel meg az európai jognak és egyben kötelezi a magyar kormányt új törvény megalkotására. Az Eötvös Károly Intézet mai bejelentése azt mutatja, hogy a nem csupán a szabályozás nem megfelelő, de a mindennapi gyakorlatban is átláthatatlan, garanciákat nélkülöző módon zajlanak titkos megfigyelések Magyarországon. 

Az Eötvös Károly Intézet ma FB oldalán jelentette be, hogy gyanús elektronikai eszközt találtak irodájukban, mely szakértők szerint alkalmas lehallgatására. A Fidesz kormány régóta folytat hadjáratot a számára „nem kedves” civil szervezetek politikai indokokból való ellehetetlenítésére, ezért feltételezhető, hogy a magyar szolgálatoknak köze lehet az akcióhoz . Ez az eset valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, viszont jól bizonyítja, hogy a kormányzat által kialakított átláthatatlan jogi környezet hogyan használható fel szervezetek és egyének ellen.

A magyar állam mindeközben tegnap jogerősen pert vesztett a Társaság a Szabadságjogokért két jogászával szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A strasbourgi bíróság kimondta, hogy az európai emberi jogi normáknak nem felel meg a független bírói kontroll nélküli titkos megfigyelés.

Korábban a TASZ jogászával folytatott telefonbeszélgetésem vélelmezett lehallgatásának teljes körű kivizsgálása is elakadt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának kormánypárti többségén.

Mindezek fényében a Párbeszéd Magyarországért felszólítja a kormányt, hogy azonnal terjessze be az európai emberi normáknak megfelelő törvénymódosítást, amely a titkos megfigyelést nem az uralkodó politikai kurzus játékszereként kezeli, hanem szigorú feltételrendszerhez köti és csak független bírói ellenőrzés mellett teszi lehetővé.

Brüsszel-Budapest, 2016. június 8.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

 

(Kép: Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság; forrás: en.wikipedia.org)