JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Közérdekvédelmi Központ: vizsgálatot követel az ingyenenergia-gép miatt

Súlyos visszaélések történhettek annak a közel félmilliárd forintos támogatásnak a megítélése során, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium jogelődje egy ingyen energiát fejlesztő gépre adott uniós forrásból. A Közérdekvédelmi Központ nevében Jávor Benedek, európai parlamenti képviselő vizsgálatot kér az OLAF-tól és az Európai Bizottságtól. 

Az Átlátszó portál szerint a MAG Zrt. 490 millió forinttal támogatta uniós fejlesztési forrásból egy ingyenergia-gép fejlesztését.  A cikk szerint az „Állandó mágnesek között ébredő erők munkavégzését felhasználó mágnes motor kutatása és kifejlesztése” megnevezésű projekt támogatásáról 2013 júliusában született döntés annak ellenére, hogy a pályázó a tudományos ismereteket semmibe véve és azoknak ellentmondva azt ígérte, hogy külső energiabevitel nélkül állít elő energiát, ellentmondva ezzel a fizika összes törvényének.

A beruházás méltó tagja az értelmetlen közpénz-pazarlás egyre bővülő sorának, melyben olyan eredményekkel büszkélkedhetünk, mint például a bodrogkeresztúri 40 centiméteres kilátó, a berettyóújfalui sík bobpálya, az értelmetlen és balesetveszélyes Tisza-tavi biciklis kilátó és a tucatjával felépített szellemfürdők.

A Közérdekvédelmi Központ nevében Jávor Benedek, a program egyik alapítója bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) és az Európai Bizottságnál az Európai Unió költségvetését károsító cselekmény gyanúja miatt. A bejelentésben azt kéri, vizsgálják ki, történt-e visszaélés a támogatási eljárásban és a magyar hatóságok megfelelő gondossággal jártak-e el a pályázat elbírálásakor.

Brüsszel-Budapest, 2017. június 30.