arton3155

Ma kezdődik a COP21

Az ENSZ által kezdeményezett klímacsúcs ma kezdődik Párizsban. Az évtized konferenciájának célja egy nemzetközi megegyezés ­- a Párizsi Egyezmény elfogadása -, ami útmutatóként fog szolgálni az alacsony kibocsátású gazdaságra való átállásra. A tervek szerint az egyezmény 2020-ban lép életbe és a kibocsátásokat eddig szabályozó Kiotói Jegyzőkönyvvel ellentétben a fejlődő és fejlett országokra egyaránt vonatkozni fog.

 

A konferencia kezdetéig több mint 170 ország nyújtotta be a tervezett kibocsátáscsökkentő felajánlásait az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Titkárságának. Ezek összessége azonban még mindig nem elegendő a klímaváltozás 2 C fok alatti korlátozására, amire a klímaváltozás katasztrófális következményeinek elkerüléséhez lenne szükséges.

A konferencia legfontosabb kérdései között szerepel, hogy melyik ország milyen arányban fogja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogyan lehet a klímaváltozás már létező hatásaihoz alkalmazkodni, milyen módon és mértékben lesz majd elérhető a klímafinanszírozás a fejlődő országokban (az alkalmazkodás elősegítésére), valamint hogy milyen támogatást lehet majd igénybe venni a klímaváltozás okozta károk kompenzálására. Szükség lesz egy hosszú távú cél meghatározására is.

A Párizsi Egyezmény előkészítése már hónapok óta folyik, de a most következő két hétben kell majd véglegesíteni az egyezmény szövegét és kidolgozni a pontos részleteit. A végrehajtásra vonatkozó döntéseket a következő öt évben fogják majd meghatározni, a Párizsi Egyezmény útmutatásai alapján.

A COP21 konferencián több, a felajánló államok delegációi mellett számos nemzetközi civil szervezet, és idén először, vállalatok képviselői is részt vesznek.
A tárgyalások sikeréhez az EU-nak vezető szerepet kell játszania és komoly elkötelezettséget mutatni. Ennek elengedhetetlen eszköze, hogy az unió a 2020-ig szóló vállalásait megerősíti és a jelenleginél meggyőzőbb ígéretet tesz a fejlődő országok klíma adaptációjának finanszírozáshoz való hozzájárulásra, mert e nélkül nehéz ezeket az országokat kibocsátáscsökkentésre ösztönözni.

 

Brüsszel-Budapest, 2015. november 30.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő