img_5224_rebeka_bence

Új GMO-szabályozás: győzelem vagy kapituláció?

A hazai agrártárca 100 százalékos magyar győzelemnek nevezi, a Greenpeace jogi buktatókkal és csapdákkal teli félmunkának tartja a környezetvédelmi miniszteri tanácsa által elfogadott új GMO-szabályozást. Az Együtt-PM szerint a valóság a Greenpeace értékeléséhez áll sokkal közelebb: olyan megoldás született, amely a multinacionális GMO-cégeket hozza helyzetbe az engedélyezésben.

Míg jelenleg a tagállamok az ún. védzáradék alkalmazásával, tudományos érvek felvonultatásával egy igen bonyolult eljárás végén tilthatják ki a piacukról a génkezelt fajtákat (ahogyan arról Magyarország első kézből szerzett tapasztalatokkal rendelkezik), ám az így megszerzett felmentést a lejárta előtt nagyon nehéz visszavonni, az új szabályozásban nemzeti hatáskörbe kerülhet a tilalom, és annak feloldása is. Ez látszólag jó hír, a valóságban azonban a GMO-cégek lobbinyomása Brüsszel helyett ezentúl a tagállami kormányokra nehezedik majd, ráadásul az említett nagyvállalatok részt vehetnek majd az engedélyezés illetve a tiltás folyamatában. A tagállamok viszont elesnek attól a leehetőségtől, hogy a csak lokálisan jelentkező környezeti és egészségügyi kockázatokkal (mint például Magyarország a csak a Pannon régióra jellemző ökoszisztémák sérülékenységével) igazolja tilalmat.

Az Együtt-PM szerint a még az EP jóváhagyására váró megállapodás – amit a magyar agrártárca hazai sikerként kommunikál – súlyos kockázatokat hordoz, és növeli az újabb génkezelt fajták kényszerű beengedésének veszélyét. A pártszövetség a magyar országgyűlésben kérdőre fogja vonni a kormányt azzal kapcsolatban, hogy milyen álláspontot képviselt a brüsszeli vitában, az Európai Parlamentben pedig mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország érdekeit érdemben figyelembe vevő GMO-szabályozás szülessen.

Budapest, 2014. június 14.

Jávor Benedek, az Együtt-PM európai parlamenti képviselője

Szabó Rebeka, az Együtt-PM politikusa