JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Magyar módosítók a genetikai biztonságért

Több frakció képviselői által támogatott módosító javaslatokat adott be Jávor Benedek, az Együtt-PM EP-képviselője a készülő új európai GMO-szabályozáshoz.

10450161_728211510553650_692966119793396497_n

A javaslatok jelentősen csökkenthetnék a mezőgazdasági géntechnológia használatával kapcsolatos kockázatokat. A Jávor Benedek által kezdeményezett módosító-csomaghoz a néppárti és a szocialista képviselőcsoport tagjai közül is többen csatlakoztak. Szerepel a javaslatokon Jo Leinen, az EP környezetvédelmi bizottsága korábbi vezetőjének aláírása is. A módosítók egyrészt a termesztésbe vont GMO-k határon átterjedő hatásaival kapcsolatban fogalmaznak meg egységes európai minimumkövetelményeket, másrészt pedig egy olyan alap felállítását indítványozzák, amelyek a multinacionális biotechnológiai cégek befizetéseiből táplálkoznának, és GMO szennyezés esetén alkalmasak lennének a károk fedezésére. Jelenleg ugyanis – ahogyan azt számos magyarországi eset is mutatja – a betárcsázás és a terméskiesés költségeit a vétlen fél fedezi (vagyis a károsult gazdák osztoznak rajta az adófizetőkkel), miközben a GMO-k alkalmazásából nyert profitból nem részesülnek.
Jávor szerint eljött az ideje, hogy az EP az eddigieknél hatékonyabban lépjen föl a természetvédelmi és az egészségügyi érdekekért, és hogy a biotechnológiai óriásvállalatok felelőtlenségének árát ne a gazdák és a hatóságok fizessék meg, erre pedig módosító javaslatok elfogadása megfelelő eszköztárat biztosíthat.

Budapest, 2014. október 17.

Együtt-PM Sajtó