JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Halállistás intézmények – a PM az Európai Bizottsághoz fordul

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyaországért európai parlamenti képviselője levélben fordult az Európai Biztottsághoz a felszámolásra és beszántásra váró közigazgatási intézmények ügyében, melyek közül több is az Unió által finanszírozott projekteket indított el az előző programozási időszakban. A képviselő az Unió regionális politikáért felelős főigazgatójánál érdeklődik, hogy adott-e a tájékoztatást a magyar kormány az Európai Bizottságnak a tervezett változtatásokról. Egyben felteszi a kérdést, hogy az átszervezések nyomán veszélybe kerülhetnek uniós pénzek?

A tavaly bejelentett bürokráciacsökkentő csomag értelmében a kormány számos közigazgatási intézményt ítélt teljes, jogutód nélküli felszámolásra, míg másokat különböző minisztériumokba és tárcákba tervez beolvasztani. Jávor Benedek, a PM EP-képviselője azonban aggályosnak tartja, hogy ezen intézmények közül nem egy olyan van, amely a 2007-13-as programozási időszakban EU-s finanszírozású pályázatot nyert el. 

A beszántásra váró intézmények között  ráadásul – a sajtóhírek szerint – sok olyan is található, amely az Államreform Operatív Porgram (ÁROP) keretein belül nyert pályázatot. Mivel az uniós pályázati szerződések számos esetben intézményfenntartási, illetve a programok hosszú távú folytatásával kapcsolatos kötelezettségeket is tartalmaznak, felmerül a gyanú, hogy a magyar közigazgatást minden szakmaiságot nélkülözően megtizedelő átszervezés egyben uniós kötelezettségvállalásokat is sérthet. Mindez felveti annak a kérdését, vajon nem forog-e kockán ezeknek a projekteknek a sikeres lezárása, és nem eredményezhet-e az átszervezés olyan uniós eljárásokat, amelyeknek a végén Magyarországnak jelentős összegű EU-s támogatást kell majd visszafizetnie? 

 

 

Jávor Benedek az EU regionális politikájáért felelős főigazgatójának címzett levele alább olvasható:

 

Tisztelt Főigazgató Úr,

A magyar kormány tavaly jelentett be egy bürokráciacsökkentő csomagot, mely a közszféra számos területét érintő lépéseket tartalmaz. A változtatások keretében a kormány úgy döntött, hogy bizonyos közigazgatási intézményeket jogutód nélkül teljesen felszámol, míg másokat minisztériumokba vagy tárcákba olvaszt be. 

A felszámolásra, illetve beolvasztásra szánt intézmények tervezett listájának áttanulmányozása után, úgy találtuk, hogy számos teljes felszámolásra ítélt intézmény EU-s finanszírozású operatív programokban vett részt a 2007-13-as programozási időszak alatt. Ezen túlmenően számos beolvasztásra tervezett intézmény ÁROP-támogatásban is részesült ugyanebben az időszakban.

Aggályosnak tartjuk, hogy az intézmények által vállalt bizonyos projektek befejezése és sikeressége most bizonytalanná vált, különös tekintettel azokra az intézményekre, melyek várhatóan teljes felszámolás alá kerülnek. Kérdéses számunkra az is, hogy az uniós támogatási szerződésekben vállalt intézményfenntartási kötelezettségek, illetve a programok folytatásával kapcsolatos vállalások teljesülnek-e az átszervezések során?

Mindezek miatt az alábbi kérdések szíve megválaszolását kérem: 

  • Tájékoztatta-e a Bizottságot a magyar kormány a tervezett változtatásokról? 
  • Amennyiben igen, vizsgálta-e a Bizottság, hogy az átszervezések során teljesülnek-e az intézményfenntartással és a programok folytatásával kapcsolatos kötelezettségek?
  • Aggályosnak találta-e a Bizottság ezeket a fejleményeket? 
  • Elképzelhető-e a Bizottság szerint, hogy a programfenntartási kötelezettségek elmaradása esetén a korábbi projektek uniós finanszírozása vitaponttá válhat a magyar fél és az Európai Bizottság között? i
  • Veszélybe kerülhet-e a 2007-13-as programozási időszakban az érintett intézmények által megvalósított EU-s projektek lezárása? 

 

(Kép forrása: filmintezet.hu)