JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Uniós akcióterv: van-e akarat az áfacsalások felszámolására?

 

Az Európai Bizottság adóügyekért felelős biztosa, Pierre Moscovici ma mutatta be az EU áfa-rendszerének megreformálásáról szóló akciótervet.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő üdvözölte, hogy az Európai Bizottság végre felébredt csipkerózsika-álmából, és foglalkozni kezdett az EU egyik legégetőbb pénzügypolitikai problémájával. Az áfa-befizetéseken alapul az Unió bevételeinek nem elhanyagolható része, elkerülhetetlen tehát, hogy EU-s szinten nézzünk szembe a problémával. A PM EP-képviselője a 2014-es parlamenti ciklus kezdete óta folyamatosan hangsúlyozza, hogy az unióban működő áfa-rendszer túlságosan széttagolt és bonyolult. Ebből fakadóan túl sok kiskapuja van, amelyek lehetőséget teremtenek a visszaélésekre, különösen a határokon átnyúló körkörös áfacsalásokra. A téma hazánkban sem ismeretlen, sőt nálunk kormányzati háttértámogatással történik mindez. Elég, ha a Horváth András által nyilvánosságra hozott, elsősorban a mezőgazdaság területét érintő, 1000 milliárdos nagyságrendű visszaélésekre gondolunk, amelynek kapcsán a magyar hatóságok a mai napig nem voltak képesek érdemi vizsgálatot lefolytatni – leszámítva a bejelentő vegzálását. Az ilyen csalások összege évente az EU teljes költségvetésénél nagyobb összeget érintenek, mely a tagországok és az EU költségvetéséből is hiányzik.

Az európai parlamenti képviselő legutóbb az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szóló jelentésében hívta fel a Bizottság figyelmét a sürgős cselekvés fontosságára. Erre tesz most kísérletet az Európai Bizottság ezzel az akciótervvel, amely szerint a Bizottság egységesíteni kívánja az európai áfarendszert, be akarja zárni az áfacsalások kiskapuit, közelíteni akarja az tagországi áfák mértékét, valamint egyszerűsíteni akarja a gazdasági társaságok terheit is.

Az akcióterv  meghatározza ugyan a kulcspontokat, ahol lépni kellene, de nem tartalmaz konkrét cselekvési tervet, csupán előrevetíti, hogy mikorra tervez javaslatokkal előállni. Aggodalomra ad okot, hogy a hangzatos kijelentések mögött vajon valóban van-e politikai akarat az áfacsalások megfékezésére és egy egységesebb áfarendszer kialakítására, akár annak árán is, hogy a Bizottság a folyamat során egyes „ellenérdekelt” tagországok lábára lépjen. „Minden nap, amellyel később történik tényleges változás az áfarendszerben majdnem napi félmilliárd eurót vesz ki az európai adófizetők zsebéből.”- mondta az EP képviselő.