JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Párbeszéd Magyarországért: az Orbán-kormány a klímát is megvédi

A parlament megszavazta a tavalyi párizsi klímamegállapodás kihirdetését. A PM szerint hasznos, hogy az éghajlatváltozás megelőzésének globális kereteit végre nemzetközi egyezmény rögzíti, az viszont elkeserítő, hogy az Orbán-kormány továbbra is félvállról veszi a XXI. század legnagyobb környezeti kihívásának számító klímaproblémát.

 

A klímamegállapodás aláírása, ahogyan a parlamenti ratifikáció is, önmagában legfeljebb félsiker: a párizsi egyezmény szövege – néhány klímaszkeptikus kormányzat, így az Orbán-kabinet destruktív tevékenységének köszönhetően is – nem jelent igazi áttörést. Ráadásul minden megállapodás csak annyit ér, amennyit a gyakorlatban megvalósítanak belőle, az előjelek pedig nem bíztatóak.

 

Az Eurostat friss adatai szerint az egész EU–n belül Magyarországon a legalacsonyabb a megújuló energiaforrásokkal, vagyis valóban klímabarát módon termelt villamos áram aránya, a napelemeket továbbra is büntetőadó sújtja, szélerőmű-építésre 2010 óta nem adtak engedélyt. Klímaegyezmény ide vagy oda, a magyar kormány semmilyen új, számon kérhető kötelezettség vállalására nem hajlandó, a szakpolitikák nem tartalmaznak számszerűsített klíma-célokat.

 

Ahol pedig igazán nagy tartalékaink lennének, vagyis az energiahatékonyság területén, ott még a semminél is kevesebb történik: a kormány minden erővel akadályozza egy nagy volumenű lakossági energiahatékonysági modernizációs program elindítását (az erre vonatkozó költségvetési módosító javaslatunkat is lesöpörték). Pedig az EU vissza nem térítendő támogatást biztosítana hozzá, a munkahelyteremtő és a gazdaságélénkítő hatása pedig szinte felbecsülhetetlen lenne, miközben fenntartható módon hozzájárulna a magyar családok energiaszámlájának csökkentéséhez is.

 

Magyarország a klímaváltozás negatív hatásainak leginkább kitett uniós tagállamként továbbra is a klímavédelem terén Európa rossz tanulója: az atomenergiára és a fosszilis energiahordozókra koncentráló kormányzati energiastratégiával lehetetlen elérni az uniós széndioxidkibocsátás-csökkentési elvárásokat. Úgy tűnik, a kormány a klímát is úgy fogja megvédeni, mint a magánnyugdíjakat, az egészségügyet vagy az oktatást – a PM szerint viszont a következő generációk és a hazai lakosság érdekeit nem az orosz gázra és atomra épülő elavult energiapolitika, hanem a megújulókat és az energiahatékonyságot középpontba állító, a klímavédelmi törekvéseket is segítő energiaforradalom szolgálná. Menetrend – a múlt héten bemutatott, akár 70 százalékos kibocsátáscsökkentést lehetővé tevő Zöld Magyarország Energia Útiterv formájában – van hozzá, most már csak végre kellene hajtani.

Brüsszel-Budapest, 2016. május 25.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

(Kép forrása: newsroom.unfccc.int)