JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Párbeszéd: Günther Oettinger digitális gazdaságért felelős biztos lemondását követeljük!

Günther Oettingert  néhány napja jelölte az Európai Bizottság alelnöki pozíciójára Jean-Claude Juncker,  a távozó Kristalina Georgieva helyére. A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan személy legyen az Európai Bizottság egyebek mellett a költségvetés ellenőrzéséért és az etikai szabályokért felelős alelnöke, aki többszörösen megszegte a Bizottság magatartási kódexét, többek között azzal, hogy nem-regisztrált lobbista magángépén utazott Budapestre.

Az uniós biztos Jávor Benedek EP-képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából tudjuk, hogy “tekintve, hogy nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozóra, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos Mangold úr magángépén utazott Budapestre.” (http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2016-005571&language=HU).  Azonban tudjuk, hogy aznap délután négy közvetlen menetrendszerű járat is Oettinger biztos rendelkezésére állt volna.

Vagyis nem elég, hogy beismerte, hogy találkozót folytatott egy nem-regisztrált lobbistával, amely tilos a Biztosok számára, hanem ennek okairól hazudott is az Európai Parlamentnek. További szabályszegés, hogy amennyiben nem fizetett a repülésért, akkor az ajándéknak minősül, miközben 150 euró feletti ajándékot a biztosok nem fogadhatnak el. Egy magángéppel végrehajtott repülés Brüsszel-Budapest távon sokszorosan meghaladja ezt az értéket. Ha pedig fizetett érte, és magángépet használt menetrendszerű járatok helyett, sokszoros áron, akkor ok nélkül pazarolta az európai adófizetők pénzét.

444.hu júniusban megjelent cikkének (http://444.hu/2016/06/21/rejtelyes-budapesti-talalkozo-paks-megmenteseert) immár az összes állítására bizonyítékok állnak rendelkezésre,  a találkozó témáját leszámítva. Várjuk mikor kerülnek elő azt is bizonyító dokumentumok,  hogy valóban Paks II.-ről tárgyalt a volt energiaügyi biztos, a Kreml-közeli lobbista és Orbán Viktor.

Jávor adatkéréssel fordult Orbán Viktorhoz a cikkben említett találkozók tartalmát illetően valamit a holnapi esetleges újabb Oettinger-Orbán találkozót illetően, amelyre egy újabb digitális gazdaságról és közlekedésről szóló konferencia kínálja a fedőtevékenységet. (http://www.regionaldigitalsummit.com/)

 

(Kép forrása: Igor Russak/Sputnik/AFP)