JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Párbeszéd: Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, kockáztatva az uniós támogatásokat

Az EU mai Bel-és Igazságügyi Tanácsülésén döntés született az Európai Ügyészség (EPPO) felállításáról. Magyarország, amely az egyik legnagyobb kedvezményezettje az uniós támogatásoknak, és ahol kiemelkedően magas az azokat övező korrupció, nem csatlakozott az intézményhez. A kormány döntése az EPPO-ból való kimaradásról nem csak az uniós pénzek körüli korrupció visszaszorítását lehetetleníti el, de azt is kockáztatja, hogy hazánk a következő uniós költségvetési időszakban nem jut uniós forrásokhoz.

A mai Tanácsülésen részt vevő tagállamok megerősített együttműködés formájában fogadták el az Európai Ügyészségről szóló javaslatot, ami azt jelenti, hogy elkötelezett tagállamok a többiek beleegyezése nélkül,  szűkebb körében hozzák létre az intézményt. Az EP jóváhagyását követően az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében létrejövő intézmény végre hatékony eszköz lesz az unió pénzügyi érdekeinek védelmére, a visszaélések eredményes feltárására és az elkövetők megbüntetésére.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint  nagyon jelentős lépést jelent a mai döntés.  Az EU tagállamainak nagy többsége végre belátta, hogy szükség van egy, az uniós pénzek elköltését közvetlenül ellenőrizni képes szervezet felállítására, amelynek hatáskörei a határokon átnyúló áfa-csalási ügyekre is kiterjednek.

Elfogadhatatlan ugyanakkor, hogy az uniós támogatásból részesülő két legnagyobb tagállam, Magyarország és Lengyelország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Jávor szerint az OLAF közelmúltban publikált 2016-os jelentése is alátámasztja, hogy Magyarországon az európai uniós pénzek felhasználását kiemelkedően magas szintű korrupció jellemzi.

Jávor szerint Orbán Viktor és köre szempontjából érthető a magyar kimaradás, ugyanakkor ez  rossz hír a magyar és az európai adófizetők szempontjából. A képviselő arra figyelmeztetett, hogy hamarosan valósággá válhat az a javaslat, amely szerint az EPPO-ból kimaradó tagállamok nem részesülhetnek majd az uniós forrásokból.  A javaslat korábban már az Európai Parlamentben is felmerült, de pont az EPPO elfogadása kapcsán ma már az intézményért felelős Vera Jourová igazságügyi biztos nyilatkozata is utalt erre  a lehetőségre. Teljesen érthető, ha az Európai Unió nem akar a jövőben olyan tagállamokra uniós forrásokat bízni, ahol a pénzek helyes elköltésére nincsen garancia.

Magyarországnak választania kell: az uniós pénzeket szemérmetlenül dézsmáló kormányát és oligarcháit támogatja, de akkor várhatóan búcsút mondhat az EU-s támogatásoknak, vagy megszabadul a saját gazdagodásának mindent alárendelő kormányától, és az Unióval tart az integráció elmélyítésében, amelynek során továbbra is számíthat a többi tagállam szolidaritására.

(Kép forrása: socialplatform.org)