DPP_0184

A PM egyetért Péterfalvival: túl sok a paksi titok!

A PM üdvözli Péterfalvi Attilának, az adatvédelmi hatóság vezetőjének a paksi titoktörvényt elutasító álláspontját: a zöld párt is úgy gondolja, hogy a beruházás körül megengedhetetlenül sok a titok. A kormányt tarthatatlan álláspontjának felülvizsgálatára kérjük, az Európai Bizottságnál pedig panaszt tettünk, mert a nyilvánosság kizárása az uniós jogot is sérti.

Péterfalvi Attila állásfoglalásában egyértelművé tette: a minden adatra és előkészítő dokumentumra vonatkozó, a közérdekű adatigénylést „ex lege” kizáró paksi titoktörvény nincs összhangban a közpénzek és a közadatok nyilvánosságáról szóló magyar jogszabályokkal. A PM szerint ezen a ponton az Orbán-kormánynak is lépni kell. Ha már a hatalom legbelső bizalmi köreihez tartozó Pétervalvi is védhetetlennek nevezi a titkolózást, az azt jelzi, hogy a törvény nem életképes, előbb-utóbb elbukik majd valamelyik felsőbb jogi fórumon.

Az Európai Parlamentnek a bővítéssel foglalkozó csütörtöki meghallgatásán az is nyilvánvalóvá vált: az Európai Bizottság is a lehető legnagyobb nyilvánosságot sürgeti.  Az új fejlemény szégyen a javaslatot beterjesztő kormányra, és a szöveget aláíró Áder Jánosra is: nem vettek tudomást róla, hogy mit ír az Alaptörvény és az uniós jog a közérdekű adatok nyilvánosságáról. Itt az ideje, hogy a magyar és az európai jogrenddel összeegyeztethetetlen törvényt felülvizsgálják – ezt a PM a maga eszközeivel megpróbálja meggyorsítani, ezért panaszt tettünk a Bizottságánál az uniós irányelvekbe ütköző jogszabály miatt.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő
Brüsszel – Budapest, 2015. március 19.