JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

A biológiai sokféleségről: a kormány a fő veszélyforrás

Május 22-e a Biodiverzitás Világnapja; a most megjelent Európa Természeti Állapotáról szóló jelentés szerint az élővilág sokfélesége Európa-szerte veszélyben van, a magyar helyzet pedig rosszabb az európai átlagnál. A PM szerint ez az egyik legfontosabb ok, amiért ki kell szabadítani az államot az Orbán-rendszer fogságából: ha a kormányon múlik, természeti erőforrásai szempontjából kifosztott országot hagyhatunk a jövő nemzedékekre.

1992. május 22-én fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezményt – azóta a világ közvéleményében tudatosult, hogy a sokszínűség védendő érték, a földi élet fennmaradásának záloga. Az idei világnap előtt mutatta be az Európai Bizottság Brüsszelben azt a jelentést, amely súlyos aggodalmakra ad okot a veszélyeztetett fajok és élőhelyek számának növekedésével kapcsolatban. Az Európai Zöldek álláspontja szerint a sokszor uniós támogatásból megvalósuló helyi fejlesztések gyakran vezetnek a környezet értékeinek rombolásához, amire sajnos Magyarország is számos példát kínál.

A PM szerint hazánk természeti örökségére és a még mindig páratlanul gazdag hazai élővilág sokszínűségére a legnagyobb veszélyt a Fidesz-kormány rövidlátó, voluntarista, a XX. század Szovjetuniójára jellemző politikája jelenti. Az Orbán-kormány a nemzeti parkok és a zöldhatóságok leépítésével, a birtokkoncentráció erősítésével, a génmegőrző intézmények kivéreztetésével, a természetvédelmi korlátozásokat feloldó törvényekkel saját gazdasági érdekei miatt veszélyezteti az egész magyar társadalom túlélési esélyeit. A világ szerencsésebb részein már rájöttek, hogy a „természet legyőzése” az emberiség végét is jelenti – nálunk ezzel a fölismeréssel a jelek szerint meg kell várnunk az Orbán-rendszer összeomlását.

Brüsszel-Budapest, 2015. május 22.
Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja
Jávor Benedek európai parlamenti képviselő