JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Roma látogatócsoport az Európai Parlamentben

20 roma fiatal tett látogatást a Romaversitas Alapítványtól Jávor Benedek EP-képviselőnél, hogy betekinthessenek az Európai Unió működésébe. Találkozhattak az Európai Parlamentben dolgozó két roma képviselővel, Soraya Posttal (Svédország) és Damian Drăghicivel (Románia), a leszakadó társadalmi csoportok felzárkóztatásával foglalkozó Terry Reintkével (Németország), valamint néhányan Navracsics Tibor oktatási biztossal is.

Hogy a látogatás mennyire volt sikeres, arról Daróczy Gábor (Romaversitas Alapítvány igazgatója), és néhány résztvevő visszajelzése árulkodik a legjobban:

„Minden résztvevő 100%-ban pozitív visszajelzéseket adott az utazásról, és ez még akkor is fontos, hogy sokaknak ez volt az első repülőútjuk és most voltak először külföldön is. A legfontosabb változásnak azt mondhatjuk el, hogy többen is kiemelték, hogy teljesen megváltozott a véleményük a politikusokról, köszönthetően Terry Reintke lendületes stílusának, Soraya Post életútjának és személyiségének és nem utolsó sorban Jávor Benedek nyitottságának. Sok beszélgetésben azóta is vissza-visszatérő elem, hogy a Parlament hivatalos bemutatóját tartó Láng Péter által használt prezentáció még azok számára is informatív, tárgyilagos és hasznos volt, akik tanulmányaikból fakadóan foglalkoznak EU-s ismeretekkel. A Bizottság életéről és Open Society Foundations tervezett programjairól tartott bemutató is rendkívül fontos és pontos információkat adott. A visszajelzések alapján bizton állíthatjuk, hogy azok a politikusok, akikkel találkoztunk még a nagyon rövid együtt töltött idő ellenére is képesek voltak a politikusokkal szembeni sztereotípiák lebontására. Az is egyértelművé vált, hogy még a külföldi politikusok is tényleg azokért a célokért dolgoznak, amelyek minket romákat, illetve minket fiatalokat érintenek és amelyekért mi is dolgozunk. Nehezen körülírható, és megfogható az az emelkedett érzés, amit annak köszönhettünk, hogy bepillanthattunk egy frakció munkájába, és még inkább az, hogy egy számunkra nagyon fontos szavazást is meg tudtunk fordítani. Ennek köszönhetően a „politika” egy sokkal reálisabb képet kapott.” – Daróczy Gábor

Idézetek a résztvevő diákoktól:

Úgy gondolom, hogy egy nagyszerű ember vendégszeretetét élvezhettük, amit csinál és amiért harcol nagyon közel áll az én céljaimhoz is.

Én és a politika nem vagyunk igazán jóban egymással. De az útnak köszönhetően teljesen másképp látom a dolgot. Az, hogy betekintést kaptuk az EP munkájába és személyes kapcsolatba kerülhettünk a képviselőkkel számomra nagyon sokat jelentett. Hogy konkrét példát hozzak: amikor tudatosult bennem, hogy Terry Reintke német és ráadásul még politikus is hát őszintén kirázott a hideg…. De a nagyon nyílt,őszinte és felszabadult beszélgetés után szívesen teáznék vele minden héten ha tehetném. Úgy gondolom ez erős változás.

Jó volt látni azt, hogy hogyan működik a parlament így sokkal jobban átlátható volt, mint ahogy tanultunk róla. Az is nagyon jó volt, hogy sikerült befolyásolnunk egy szavazást 🙂

Az EP munkásságába betekinteni motiváló volt, mert jól esett visszahallani pár eszmét, melyeket -néha kicsit naívan- én is vallok. A frakció ülés hangulata, Soraya Post zárógondolata a cigányságról pozitív benyomást keltett. Őrizni fogom magamban. Brüsszel szép volt. A külföldi közeg, továbbá a tény, hogy muszáj az idegen nyelvet használni: jót tett velem.

Tetszett az is, hogy nem volt ránk erőltetve semmi és szabadon élvezhettük ezt a két és fél napot. Személy szerint egy kicsit szkeptikus voltam Jávor Benedekkel szemben, mint minden politikussal, de azt kell mondjam, hogy nagyon pozitívan csalódtam. Hogy úgy mondjam nem „sinterkedett”(sinterkedni = a lehető legkevesebb energiával, a lehető legnagyobb haszonra törekedve megspórolni a munka tartalmi részét (szleng). Másfelől, a parlamentről csak elméletben tanultam eddig, és jó volt látni a gyakorlatot első kézből és ráadásul egy pluszt is kaptunk azzal, hogy láthattuk mi folyik a kulisszák mögött.

A látogatásról rövid összefoglaló videó és képgaléria is készült Járdány Bence jóvoltából: (A videó a képre kattintva indítható el, a képgaléria pedig a nyilakkal is görgethető)

1.
« A 13 »