JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

A környezet túl fontos ahhoz, hogy Orbánékra bízzuk

A környezetvédelmi világnap üzeneteivel ellentétes, környezetellenes politikát folytat az Orbán-kormány – figyelmeztet a Párbeszéd Magyarországért. A zöldpárt szerint a jövőt felélő kormány tevékenysége immár az alkotmányos alapjogokat fenyegeti.

Az első nemzetközi környezetvédelmi konferencia már 1972-ben meghatározta azokat a célokat, amelyekre a világnapnak rá kell irányítania a figyelmet – a jelenkori Magyarországon egyik sem számít kormányzati prioritásnak. Az energiatakarékosság helyett nálunk pazarlásra ösztönző árrendszer működik, a lakosságnak pedig a kormány nem adja oda az EU által biztosított energiahatékonysági támogatásokat. A megújuló energiaforrások hasznosítása egy helyben topog: a szélerőművek építését gyakorlatilag betiltották, a napelemekre büntetőadót vetettek ki. A szemét- és hulladékképződés csökkentése helyett hulladékos rezsicsökkentés van, tömegesen csődbe menő hulladékos cégekkel és az illegális lerakók megszaporodásával. A környezetszennyezés megelőzése nem része a magyar jognak: a környezeti felelősségbiztosítás és a kötelező biztosítékadás bevezetéséért évek óta hiába harcolunk.

Mindeközben Almásfüzitőn, a Duna mellett a kormány az uniós eljárással dacolva tétlenül nézi a veszélyes hulladékokkal folytatott manipulációt, megvétózza az emberi egészségre és a méhekre káros vegyszerek betiltását, háborút folytat a közterületen élő fák ellen (most épp az Orczy-kertben, a Városligetben, a Római parton), a zöldhatóságot pedig a mindenkori kormánypolitika engedelmes szolgálóleányává tette, felszámolva mindenfajta hatósági kontrollt és ellenőrzést.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a környezet kirablása nem folytatódhat tovább: az országnak zöld fordulatra van szüksége annak érdekében, hogy legalább az egészséges környezethez való jog minimális feltételeit biztosítani lehessen. Ameddig a múltban ragadt kormánypárt határozza meg az irányt, Magyarország nem számíthat fenntartható jövőre, és ez nem csak a következő generációk sorsát, hanem a ma élők életesélyeit is veszélyezteti.

Brüsszel-Budapest, 2016. június 5.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

 

(Kép forrása: nbcnews.com)