JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

PM: Csalással épült a felcsúti kisvasút – az EU-hoz fordulunk

Az OLAF-hoz, illetve az Európai Bizottság regionális főigazgatóságához fordult a kihasználatlan felcsúti kisvasút ügyében Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője. A párt szerint sem az uniós, sem a magyar adófizetők érdekét nem szolgálja, hogy Orbán Viktor hobbiprojektjére a kormány hamis ígéretekkel uniós támogatást szerzett: Magyarországon a közösségi közlekedésben égető szükség lenne azokra a forrásokra, amelyeket ehelyett a miniszterelnök értelmetlen szórakoztatására költünk.

Még mindig csupán átlagosan napi 40-50 utas használja a 600 milliós uniós támogatásból épült felcsúti kisvasutat, a létesítmény bántóan kihasználatlan. Az Orbán-kormány hamis ígéretekkel szerzett pénzt az Orbán Viktor stadionja és fociakadémiája mellett zakatoló játékvasúthoz: napi 2500-7000 utast ígértek (aminek a realitásáról mindent elárul, hogy például a budapesti Déli pályaudvar napi utasforgalma alig éri el a napi 10 ezret, és a Budapesti Gyermekvasúton is csak átlagosan másfél ezer ember utazik naponta.

A PM már előzetesen is felhívta az uniós hatóságok figyelmét a beruházás megalapozatlan voltára. Most újabb beadvánnyal fordultunk az EU csalás elleni hivatalához, illetve a támogatásokat kezelő regionális főigazgatósághoz, felhívva a figyelmet: sem az uniós, sem a magyar adófizetők érdekét nem szolgálja, hogy Orbán Viktor hobbiprojektje a valósággal köszönő viszonyban sem lévő adatok bediktálása után európai uniós forrásból valósulhatott meg. A felcsúti kisvasútnak máris méltó helye van a legértelmetlenebb uniós projektek panteonjában, miközben a kormány a folytatásra készül, szintén az EU pénzén. Magyarországon bőven van lehetőség a közösségi közlekedés értelmes fejlesztésére, amint azt bárki, aki használja, pontosan tudja. A kormányfő, illetve a kormány tagjai nyilvánvalóan nem tartoznak közéjük. Annyira pedig az EU-sem gazdag, hogy a közérdeket szolgáló fejlesztések helyett felelőtlen kelet-európai politikusok kedvteléseire szórja a pénzt.

Brüsszel-Budapest, 2016. június 2.

 

(Kép forrása: fejervar.hu)