JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

A megújulók megdrágításával küzd a kormány Paks II megtérüléséért

Piszkos trükkel küzd az Orbán-kormány a paksi bővítési beruházás megtérüléséért. Bár a küldetés lehetetlen, új kísérlet szemtanúi vagyunk: adminisztratív eszközökkel igyekszik a kabinet visszaszorítani a megújuló energiaforrásokat a magyar piacon. A 2015-ben világújdonságként bevezetett napelem-termékdíjat most megfejelik az egyelőre nulla forintos „elosztói teljesítménydíjjal”. Az új adónem egyelőre csak adminisztrációs terhet jelent, ám az Energiahivatal döntésével bármikor valódi adóvá tehető, és még fellebbezni sem lehet ellene. A napelem termékdíj bevezetése 5 százalékkal emelte meg a hazai forgalmazású napelemek árát, számos gyártót és kivitelezőt elüldözve a magyar piacról.

A mostani újabb közteher elsősorban azokat sújthatja, akik a zöldenergia kormányzati háttérbe szorítására ellenére a környezetkímélő energiatermelés mellett döntöttek, és beruháztak – sokszor hitelből – a napenergiába, hiszen egy bármikor kivethető és megemelhető adójellegű befizetés az ő beruházásuk megtérülését veszélyezteti. Ha mindehhez még hozzávesszük, hogy Orbánék az EU által kifejezetten a magyar háztartások energiahatékonysági és megújulós beruházásaira szánt 100 milliárdos támogatást is minden eszközzel megpróbálják eltéríteni a lakosságtól, akkor nyugodtan kijelenthetjük: ez a kormány a megújuló energiának és a valódi. fenntartható rezsicsökkentésnek is ellensége.

Hiába mondja tehát Aszódi Attila, a Paksi bővítés kormánybiztosa, hogy szeretik ők a zöldenergiát, és a megújulóknak bőven lesz helyük Paks II mellett, a valóságban minden eszközt megragadnak, hogy az ésszerű alternatívák megdrágításával vagy (mint a szélerőművek esetében) a teljes kiszorításával mesterségesen létrehozzanak egy problémát, amit aztán a drágán termelő, piaci körülmények között soha meg nem térülő atomerőművel kívánnak megoldani. A Párbeszéd szerint az Orbán-kormány energiapolitikája káros a környezetre, az emberi egészségre és az ország jövőjére nézve is: a nemzeti érdek a saját erőből megtermelhető megújuló energia részarányának növelése, az energiafüggetlenség megteremtése lenne, az orosz atomenergia erőltetése csak a függőség tartósítását és a kiszolgáltatottság növelését szolgálja.

A Párbeszéd ezért az új adónem azonnali visszavonására szólítja fel a kormányt, és követeli, hogy az ország jövőbeli versenyképességének biztosítása érdekében tegyenek le a drága nukleáris energiatermelés erőltetésétől, és fejezzék be a megújulók terjedésének akadályozását, és az energiahatékonyságra szánt források lenyúlását.