JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Párbeszéd: Ha igazságot keres a kormány, ehhez először igazat kéne mondaniuk

Nem adja fel a kormány: bár a képtelen állítások sorát tartalmazó „Állítsuk meg Brüsszelt!” konzultációs kampányra tételes cáfolat-lista érkezett a címzettől, most kommunikációs ellentámadást indítanak, hátha sikerül meggyőzni valakit arról, hogy Magyarországnak az Európai Unió a legnagyobb ellensége. A Párbeszéd a maga eszközeivel szívesen segít, hogy kiderüljön, ki mond igazat.

Ezúttal Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vállalata magára a bohóc szerepét: neki kellett elővezetnie, hogy „csúsztatások és igaztalan állítások vannak az Európai Bizottság levelében a nemzeti konzultációval kapcsolatban”. Az államtitkár az általa észlelt sérelmekre rögtön egy hatalmas csúsztatással felelt, közölve, hogy egy európai parlamenti bizottság jelentése szerint is szigorítani kell a nem kormányzati szervezetek (NGO) vizsgálatát, ugyanúgy, ahogyan azt az Orbán-kormány is szeretné.

Mivel látjuk, hogy Tuzson úr rendkívül érzékeny az igaztalan állításokra, segítünk neki, hogy el ne tévedjen a tények erdejében. Az Európai Parlamentben a Fidesz pártcsaládja megpróbálkozott egy olyan jelentéssel, amely egyébként csupán a civil szervezetek uniós támogatásfelhasználásának ellenőrzését javasolta. Csakhogy az NGO-k (szemben például a pártfrakciók egy részével) eddig nem keveredtek a jogtalan pénzfelhasználás gyanújába, ezért a parlamenti többség elfogultnak és megalapozatlannak ítélte meg a szóban forgó jelentést. Ezért annak érdekében, nehogy a közvélemény összemossa az EP-t a Fidesszel, a jelentés zöldpárti árnyékelődaója, Jávor Benedek kezdeményezésére sürgősen levette a napirendjéről a szóban forgó dokumentum tárgyalását. Európában ugyanis senki nem kíván bosszúhadjáratot indítani a társadalmi szervezetek ellen, és még a jelentést előterjesztő néppárti képviselő is igyekezett a látszatát is elkerülni, hogy a jelentésnek bármi köze volna ahhoz, amit Magyarországon a Fidesz művel.

Ha a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak valóban elege van az igaztalan állításokból, a Párbeszédre mindig számíthat: a civilekkel kapcsolatban például az az igazság, hogy a Fidesz putyinista akcióját mindenki kínosnak tartja, és semmilyen azzal párhuzamba állítható próbálkozás nincs napirenden az európai intézményekben. Ez a tempó a keleti autokráciák sajátja – amelyek közé Tuzson Bence és kormánya is egyre hézagmentesebben simul be.

Brüsszel-Budapest, 2017. május 8.

 

(Kép forrása: 24.hu)