JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Szabadságharc napi ötmillióért – ne az emberekkel fizettessék meg!

A Párbeszéd Magyarországért szerint az Orbán családdal és a fideszes holdudvarral kell megfizettetni azt az uniós büntetést, amelyet azért róttak ki hazánkra, mert kormány nem hajlandó a magyar jogba átültetni az uniós energiahatékonysági irányelvet. Az energiahatékonyság növelése mindenki érdekét, ennek hiánya is csak az atomlobbi és a gázkereskedők érdekét szolgálja.
 
A luxembourgi Európai Bírósághoz fordult az Európai Bizottság, mert Magyarország még mindig nem ültette át a belső jogba az energiahatékonyságról szóló irányelvet. Ez lenne az a jogszabály, amely előírja évente a közintézmények három százalékának energetikai felújítását, és az energiaszolgáltatók kötelezné arra, hogy általuk értékesített energia 1,5 % – ának megfelelő új energiamegtakarítást érjenek el, elsősorban a lakossági energiahatékonyság támogatásával.
 
Az Orbán-kabinet azonban egyáltalán nem szeretné, hogy a magyar otthonok kevesebb energiát használjanak. Energiahatékonyságról szó sem lehet: az nemzeti energiastratégiából épp most húzták ki az összes olyan tételt, ami segítene az energiafelhasználás csökkentésében. A kormány, és a kormányközeli gazdasági holdudvar (az Orbán Viktor barátai által tulajdonolt MET-től a Tiborcz Istvánhoz, Orbán vejéhez tartozó Eliosig) atomerőművet akar és orosz gázt, meg szorgosan fogyasztó háztartásokat.
 
A PM szerint az ország érdekeit az szolgálná, ha az uniós szabályokat betartva energiahatékonysági beruházásokra, és nem atomerőművekre meg gázvezetékekre költenénk a rendelkezésre álló forrásokat. A szabadságharcot nem Brüsszel, hanem az energiabizniszben érdekelt fideszes oligarchák ellen kellene megvívni, ebben azonban a magyar kormányra nem számíthatunk.
 
Brüsszel-Budapest, 2015. március 27.
Jávor Benedek európai parlamenti képviselő