JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Orbánék és az uniós pénzek: a KÖZOP is bebukhat

A kormányzati kapkodás, dilettantizmus és korrupció újabb csúcsteljesítménye következtében egy belső levél szerint – a KÖZOP-os forráslehívás is komoly veszélybe került.  A PM szerint az eset azt bizonyítja, hogy az uniós támogatások kezelésében Lázár János még az elődeinél is nagyobb lúzer – az ellenzéki párt azonnali vizsgálatot és rendteremtést sürget, mivel a káosz már az ország legalapvetőbb gazdasági érdekeit veszélyezteti.

A Jávor Benedekhez eljutott irat szerint: a Közlekedés Operatív Program Irányító Hatósága (IH) (amely az elmúlt éveket a folytonos átszervezés, illetve az aktuális fideszes oligarchák igényeinek kiszolgálása miatt nagyrészt átaludta) időzavarba került, így komoly esély van rá, hogy több százmilliárd forintnyi uniós fejlesztési forrást nem fog tudni lehívni. A botrányt elkerülendő most sorozatban nyújtanak be olyan projekteket Brüsszelnek, amelyek nem uniós beruházásként indultak – vagyis utólag próbálnak pénzt szerezni már zajló építkezésekre. 

Ezt az EU szabályai elvileg nem tiltják, ám a retrospektív finanszírozásnak nevezett ügyleteket minden esetben alapos vizsgálat előzi meg, amit csak nagyon ritkán követ tényleges folyósítás, ha az adott program valóban illeszkedik az EU fejlesztési célrendszerébe. Ilyen apróságokra azonban a magyar kormány – mint az M4-es esetében bebizonyosodott – már az „igazi” KÖZOP-os projektek esetében sem tudott odafigyelni.

Ráadásul az IH általában még meg is próbálja eltitkolni a szóban forgó ügyletek retrospektív, visszamenőleges jellegét. Ezt a trükköt azonban az EU nem fogja bevenni: a Bizottság auditorai a következő hónapokban az összes ilyen gyanús projektet kiszúrják majd, és hatalmas összegű büntetéssel sújtják az országot (az adott támogatások elvesztésén túl).

A PM szerint bebizonyosodott, hogy az uniós támogatásokat kezelő kormányzati intézményrendszer Lázár János alatt még nagyobb disznóól, mint amilyennek Orbán Viktor nevezte öt évvel ezelőtti hatalomra kerülésekor. A takarításnak tehát elodázhatatlanul eljött az ideje, mielőtt a késlekedés kára tényleg százmilliárdokban lesz mérhető.

Brüsszel-Budapest, 2015. június 4.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

Az eredeti levél: (a magyar fordítás ide kattintva érhető el)

Eredeti levél 1
Eredeti levél 2