JÁVORT Az EU-BA!

Támogasd Te is küzdelmünket a zöld és igazságos jövőért!

Felfüggeszthetik az uniós források kifizetését – azonnal lépni kell!

Nem meglepetés, hogy kritikus szakaszba ért az egyeztetés az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóságával, amely a kohéziós politikát menedzseli Brüsszelben. Az, hogy a magyar kormány forrásfelhasználása jelentős részben elfogadhatatlan a Bizottság számára, az az elmúlt évek fejleményeiből finoman szólva is sejthető volt. Sürgős lépésekre van szükség az áldatlan helyzet megoldására. 

 

Már két éve jeleztem, hogy az EB által az Európai Parlament Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának küldött jelentéseiből világosan kiolvasható, hogy komoly baj van rendszerszinten a magyar operatív programok végrehajtásával. Érdemi korrekciós lépések híján csak az volt a kérdés, hogy mikor lép a Bizottság. Most lépett.

 

Mindeközben a helyzet csak tovább romlott: a kormány felzárkóztatásra szánt uniós forrásokkal a oligarchái zsebét tömködi ész nélkül, évek óta. A konkrét vállalatokra kiírt és a tömbösített közbeszerzések miatt valamit a szisztematikus felülárazások következtében jelentős kifizetéseket zároltak már eddig is. Független irányító hatóság helyett a kormány saját hatáskörbe vonta a források elköltését és ellenőrzését, és azokat politikai alapon ítéli oda, ami természetesen csak tovább súlyosbította a helyzetet. Ráadásul, amikor lebukik Orbán Brüsszelben, akkor sem hajlandóak lépni. Korábban megírtuk, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vezetője személyesen adott át ügyeket Polt Péternek, aki még ekkor sem lépett. Sőt a kormány bábjaként az OLAF által feltárt ügyek egyikében sem emelt vádat. A teljes zárolás mostani veszélye a kormány és a feladatát megtagadó ügyészség közös felelőssége.

 

A helyzet súlyos és azonnali lépéseket kíván: haladéktalanul el kell fogadni a Párbeszéd által már az Országgyűlésben is többször beterjesztett korrupció-ellenes ügyészségről szóló javaslatot, ami lehetővé teszi a korrupcióval szembeni hatékony fellépést. Szorgalmazzuk továbbá az Európai Ügyészség mihamarabbi létrehozását.

Végül, amíg nem tisztázódik az egyes szereplők felelőssége és egy új, tiszta rendszer fel nem áll, addig fel kell függeszteni  az operatív programok osztott irányítását, ki kell venni a magyar kormány kezéből a pénzosztás lehetőségét, és közvetlenül kell az uniós források kifizetését bonyolítani, hogy a magyar kormány korruptsága miatt ne érje kár Magyarországot, és az ország felzárkózását célzó pénzek elérjék céljukat és eljussanak azokhoz, akiknek szánták. Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük ezeket a forrásokat, ami érkezik, az pedig csupán a Fidesz körüli oligarcha-világot gazdagítja.

 

Brüsszel-Budapest, 2016. október 5.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő